Ingredienser
Slik gjør du
Pizzadeigen:
- Ha vann, øl og sukker i en mikserbolle, smuldre gjæren i og rør til den er oppløst.
- Tilsett ca. halvparten av durummelet og Tipo 00. Rør deigen til den er helt glatt.
- Tilsett salt og resten av durummelet.
- Ha resten av Tipo 00 melet i litt om gangen til deigen er lett klissete uten å klistre.
- Ta deigen ut av bollen, del den i 4-5 porsjoner og rull hver porsjon til runde boller.
- Legg bollene på et brett, strø litt durumhvete over og dekk med folie, så det er lufttett.
- Sett pizzadeigen til kaldheving i kjøleskapet i minst 3 timer, gjerne et døgn.
Tomatsausen:
Hvis du har god tid, kan du lage din egen tomatsaus, men hvis det haster, kan du spare tid ved å kjøpe ferdig. Martin har laget sin egen tomatsaus med friske kokte tomater, friske urter, olivenolje, salt, sukker og pepper. Smak til til den er perfekt.
Forberedelse:
- Ta pizzadeigen ut av kjøleskapet ca. 10 min før du skal lage pizzaene. En pizzadeig skal være kald, for da er den ekstremt lett å strekke ut.
- Ha rikelig med durumhvete på bordet og på deigen.
- Lag først pizzakanten ved å bruke tommelfingeren hele veien rundt.
- Plasser deretter begge hender midt på deigen. Snu deigen samme vei med begge hender og strekk den med den ene hånden ved å spre fingrene. Bruk rikelig med durumhvete under prosessen.
- Når deigen har ønsket størrelse, kan du enten dytte den rundt på bordkanten for å få bort overskytende mel, eller løfte den så det drysser av.
- Smør på den kalde tomatsausen, deretter fersk mozzarella og til slutt skiver av portobellosopp.
Grillen:
- Legg pizzastenen på grillen og tenn opp varmen. Det kreves mye direkte varme for å steke en pizza, så vær generøs med varmen. Grillen må gjerne bli 300 °C eller mer.
- Sørg for at pizzastenen er varm i ca. 10 min.
Tilberedning på grillen:
- Strø litt durumhvete på pizzastenen, og bruk en pizzaspade for å overføre den ubakte pizzaen til grillen.
- Stek pizzaen ved høy varme, gjerne 300 °C eller mer, i 5-6 min. Hvis grillen din varmes litt ujevnt, kan det være nødvendig å snu pizzaen underveis.
- Når pizzaen er ferdig, pynt med lufttørket skinke og ferske basilikumblader.
Tips:
Kjevle er forbudt! Man strekker en pizza, man ruller den ikke ut.
Hvetemel - kan erstatte Tipo 00, men du oppnår langt fra det samme gode resultatet. Hvetemel brenner også lettere på pizzastenen.
Durumhvete - fås både i grov og fin utgave. Den fine brukes i deigen, mens den grove er best å bruke når du strekker pizzaen.
Ikke for mye fyll! Når du lager pizza på en grill, er det viktig å ikke ha for mye fyll. Vi anbefaler derfor kun 3 typer fyll i tillegg til tomatsausen.
Kan man fryse overskytende pizzadeig? Ja, det kan man. Deigen mister imidlertid litt av sin tekstur etter frysing.