italiensk pizza

Det er utrolig lett å lage, smaker fantastisk, og det er et fast fredagsrituale i mange norske hjem; vi snakker selvfølgelig om pizza. I denne versjonen har vår grillkokk laget sin egen favorittpizza på grillen. Den lages raskt, bunnen blir helt sprø, og du får selvfølgelig noen tips underveis. I oppskriften på deigen har du nok til 4-5 pizzaer, så du kan gjerne fryse de overskytende deigklumpene. Da har du til en annen gang.

  • texture Gassgrill
  • restaurant_menu Hovedrett
  • restaurant_menu Lunsj

Ingredienser

Slik gjør du


Pizzadeigen:

  1. Ha vann, øl og sukker i en mikserbolle, smuldre gjæren i og rør til den er oppløst.
  2. Tilsett ca. halvparten av durummelet og Tipo 00. Rør deigen til den er helt glatt.
  3. Tilsett salt og resten av durummelet.
  4. Ha resten av Tipo 00 melet i litt om gangen til deigen er lett klissete uten å klistre.
  5. Ta deigen ut av bollen, del den i 4-5 porsjoner og rull hver porsjon til runde boller.
  6. Legg bollene på et brett, strø litt durumhvete over og dekk med folie, så det er lufttett.
  7. Sett pizzadeigen til kaldheving i kjøleskapet i minst 3 timer, gjerne et døgn.

Tomatsausen:

Hvis du har god tid, kan du lage din egen tomatsaus, men hvis det haster, kan du spare tid ved å kjøpe ferdig. Martin har laget sin egen tomatsaus med friske kokte tomater, friske urter, olivenolje, salt, sukker og pepper. Smak til til den er perfekt.

Forberedelse:

  1. Ta pizzadeigen ut av kjøleskapet ca. 10 min før du skal lage pizzaene. En pizzadeig skal være kald, for da er den ekstremt lett å strekke ut.
  2. Ha rikelig med durumhvete på bordet og på deigen.
  3. Lag først pizzakanten ved å bruke tommelfingeren hele veien rundt.
  4. Plasser deretter begge hender midt på deigen. Snu deigen samme vei med begge hender og strekk den med den ene hånden ved å spre fingrene. Bruk rikelig med durumhvete under prosessen.
  5. Når deigen har ønsket størrelse, kan du enten dytte den rundt på bordkanten for å få bort overskytende mel, eller løfte den så det drysser av.
  6. Smør på den kalde tomatsausen, deretter fersk mozzarella og til slutt skiver av portobellosopp.

Grillen:

  1. Legg pizzastenen på grillen og tenn opp varmen. Det kreves mye direkte varme for å steke en pizza, så vær generøs med varmen. Grillen må gjerne bli 300 °C eller mer.
  2. Sørg for at pizzastenen er varm i ca. 10 min.

Tilberedning på grillen:

  1. Strø litt durumhvete på pizzastenen, og bruk en pizzaspade for å overføre den ubakte pizzaen til grillen.
  2. Stek pizzaen ved høy varme, gjerne 300 °C eller mer, i 5-6 min. Hvis grillen din varmes litt ujevnt, kan det være nødvendig å snu pizzaen underveis.
  3. Når pizzaen er ferdig, pynt med lufttørket skinke og ferske basilikumblader.

Tips:

Kjevle er forbudt! Man strekker en pizza, man ruller den ikke ut.

Hvetemel - kan erstatte Tipo 00, men du oppnår langt fra det samme gode resultatet. Hvetemel brenner også lettere på pizzastenen.

Durumhvete - fås både i grov og fin utgave. Den fine brukes i deigen, mens den grove er best å bruke når du strekker pizzaen.

Ikke for mye fyll! Når du lager pizza på en grill, er det viktig å ikke ha for mye fyll. Vi anbefaler derfor kun 3 typer fyll i tillegg til tomatsausen.

Kan man fryse overskytende pizzadeig? Ja, det kan man. Deigen mister imidlertid litt av sin tekstur etter frysing.

Skriv ut oppskriften

arrow_upward